Weblog

Verschil tussen een survey en een poll

Michael Van Den Reym - 14 Februari 2015

Is uw onderzoek nu een enquête, survey of poll? Survey is het Engelse woord voor enquête dat steeds meer in het Nederlands wordt gebruikt, dus beide termen zijn gelijkwaardig. Tussen een poll en een enquête is er wel een meningsverschil.

Wat is een poll?

Een poll is een specifieke vragenlijst rond een bepaald topic. Een poll gaat vaak over een actueel onderwerp dat onderhevig is aan veranderingen (bijvoorbeeld de verkiezingen). De mening van de respondent kan beïnvloed worden door een beperkt aantal "opinion leaders".

Een poll is meer flashy en commerciëler dan een survey. Polls worden dan ook vaak aangehaald in nieuwsberichten en andere media.

In een poll zijn er meestal slechts een beperkt aantal vragen die kort en simpel zijn.

Een poll gebruikt vaak quota sampling en/of zelfselectie van respondenten en is daarom niet geschikt om een statistisch correct beeld te geven. Wél is het goed om de veranderingen in een publieke opinie aan te duiden.

Poll of survey

Wat is een enquête?

Enquêtes zijn vaak langer en saaier dan polls. Bij een enquête wordt data op een systematische manier verzameld bij een doelgroep om zo de attitudes en kenmerken van een populatie te schatten. De vragenlijst wordt op een wetenschappelijke manier samengesteld en de doelgroep wordt zorgvuldig uitgekozen, waarbij zelfselectie en quota sampling vermeden wordt.

Tegenwoordig gebruiken ook polls meer wetenschappelijke methodes die we kennen van enquête onderzoek. Wel is het zo dat enquêtes vaker focussen op attitudes die niet veranderen. Zo zal een enquête peilen naar hoe ecologisch iemand leeft, terwijl een poll meer specifieke vragen zal stellen naar actuele onderwerpen bijvoorbeeld wat vindt u van het klimaatakkoord?

Via enquetemaken.be kan u gratis en eenvoudig uw eigen polls of enquêtes ontwerpen.

 


Deel op Facebook Deel op Facebook Deel op TwitterDeel op Twitter


Reacties

Reactie toevoegen
Uw naam

Uw e-mail

Uw reactie


© 2017 Enquête Maken - VDR WEB