Weblog

Online survey: open vragen of meerkeuzevragen?

Michael Van Den Reym - 1 Juli 2014

Wat zijn de voornaamste voordelen en nadelen van een open vraag of meerkeuzevraag? Welk vraagtype gebruikt u het best bij een online enquête?

Open vragen

Uit open vragen komen de meest interessante opmerkingen en suggesties komen. Een goede online survey bestaat dan ook uit minstens 1 open vraag zodat respondenten zeker al hun opmerkingen kwijt kunnen. Als u honderden deelnemers hebt aan uw enquête duurt de analyse langer dan bij andere vraagtypes omdat u 1 voor 1 de tekst moet nalezen. Bij enquetemaken kan u de lengte van het tekstvak instellen, zodat de respondent weet of er een lang antwoord wordt verwacht of eerder een kort.

open vraag

Meerkeuzevragen

Bij een meerkeuzevraag laat u een respondent kiezen tussen verschillende opties. Bij enquetemaken.be bieden we verschillende mogelijkheden aan:

Meerkeuzevraag enkele keuze
Meerkeuze enkele keuze
Meerkeuzevraag enkele keuze met selectievak Meerkeuze selectie
Meerkeuzevraag met meerdere keuzes mogelijk Meerkeuze meerdere keuze

 

Ook is het mogelijk om een vak "ander antwoord" in te voeren. Het is aangeraden om dit veld toe te voegen, want vaak zijn de mogelijkheden waarover u zelf niet nadenkt, het meest interessant. 

 

U kan een toelichting vragen bij een meerkeuzevraag, zo combineert u de voordelen van een meerkeuzevraag met de voordelen van een open vraag. U weet dan zowel wat de respondenten geantwoord hebben als waarom ze het antwoord gegeven hebben.

De analyse van uw online enquête is eenvoudiger dan bij open vraag: u krijgt meteen taartgrafieken en staartgrafieken. U kan gebruik maken van filteranalyses. In bovenstaand voorbeeld zou u de resultaten kunnen bekijken enkel voor de groep respondenten die "fietsen" hebben geantwoord.

Meerkeuzevragen kan u ook laten vertakken. Wanneer er bijvoorbeeld op een meerkeuzevraag "nee" wordt geantwoord, is het mogelijk om volgende vragen te laten wegvallen.


Deel op Facebook Deel op Facebook Deel op TwitterDeel op Twitter


Reacties

Reactie toevoegen
Uw naam

Uw e-mail

Uw reactie


© 2017 Enquête Maken - VDR WEB